Čo nás čaká...a asi neminie

Čo bolo témou minulého roka? Z pohľadu podnikateľov to boli daňové licencie. Vôbec však nejde o licencie, o ktorých sa tu debatuje asi už aj 5 rokov. Živnostníci si mali zaplatiť ročne nejakú sumu a potom by už nemuseli platiť odvody a ani dane. Licencia, ktorú schválili poslanci, je o niečom inom. Týka sa eseročiek a akcioviek a ide vlastne o minimálnu daň, ktorú bude musieť už za tento rok v roku 2015 zaplatiť každá firma.

DPH a výkazy

Ďalšou témou bola daň z pridanej hodnoty. Vláda sa rozhodla, že bude bojovať s podvodníkmi, ktorí sa tvárili ako podnikatelia, prevážali prázdne kamióny cez hranice, podnikali len na faktúrach a potom brali od štátu vratky na dani. Podvodom má zabrániť kontrolný výkaz. Tento boj za očistu od nepoctivých podnikateľov by bol v poriadku, keby na podvodníkov nedoplácali poctiví. Teraz majú vo firmách hlavy bolenie, učia sa pracovať so softvérom, ktorý by im mal pomôcť vyplniť kontrolný výkaz. Nie je to jednoduché a chyba sa môže stať veľmi rýchlo. Za chyby však budú firmy draho platiť. A podvodníci sa smejú, kým na nich daniari prídu, budú mať vystarané.

Prekvapenia v tomto roku

Čo bude témou tohto roka? Avizoval to minister financií Peter Kažimír. Témami tohto roka budú pre ministerstvo financií daň z nehnuteľností, daňové výdavky, kapitálový trh, ochrana spotrebiteľa najmä vo vzťahu k nebankovým subjektom a školstvo. "V tomto roku budeme pracovať, respektíve zavŕšime prácu na novom modeli zdaňovania nehnuteľností, na modeli založenom na ich trhovej hodnote. Ten by mal byť jasným, sofistikovaným nástrojom pre naše samosprávy, aby s väčšou mierou spravodlivosti zdaňovali nehnuteľnosti a možno sa aj vyrovnali z hľadiska historických krívd posledných 20 rokov s niektorými majetkovými rozdielmi, ktoré v tejto krajine nastali na základe prechodu vlastníctva zo štátnych do súkromných rúk," priblížil minister. Inými slovami, mnohí z nás budú v roku 2015 platiť oveľa viac na dani z nehnuteľnosti. Aby to nekončilo tak, že sa z toho vyvlečú majetní s drahými nehnuteľnosťami a dôchodcovia budú musieť platiť veľké peniaze za staré poschodové trojgeneračné domy, ktoré si postavili ešte za socializmu.

Daňové výdavky

Ministerstvo sa chce „vážne venovať daňovým výdavkom.“ Čo to znamená? Pravdepodobne len jediné – osekanie možnosti uplatnenia si daňových výdavkov v zákone o dani z príjmov. Na stole vraj budú aj veľmi radikálne zmeny a riešenia, ktoré budú mať možno dopady na systém zdaňovania a zodvodňovania niektorých produktov. O aké produkty ide? Nuž, to sa dozvieme asi čoskoro.

Nebankovky konečne pod kontrolou

Jediným pozitívom v aktivitách je avízo o zlepšení ochrany spotrebiteľa. Nuž, už je načase niečo robiť. Nebankovky vyše 20 rokov okrádajú nevedomých dôchodcov, úžerníci ich oberajú kvôli malým dlhom o byty a domy...A štát sa na to stále len prizeral. Až teraz by nad nebankovkami mala mať dohľad centrálna banka.